18/5/18

Το προηγούμενο κορίτσι, J. P. Delaney


Αρκετά καλό βιβλίο... ή μάλλον όχι, πολύ καλό βιβλίο αλλά το τέλος του μου τα χάλασε όλα. Μου άρεσε πολύ η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και από τα δύο κορίτσια και η σταδιακή εξέλιξη της ιστορίας. Μου άρεσαν και οι ανατροπές που είχε, δεν περίμενα καμιά τους. Εννοώ, φυσικά και περίμενα ότι κάτι δεν είναι όπως φαίνεται, αλλά μάλλον το αστυνομικό μου δαιμόνιο κοιμόταν όσο διάβαζα το βιβλίο και όλες ανεξαιρέτως οι ανατροπές κατάφεραν να με εκπλήξουν (σε σημείο αυτόματου τινάγματος φρυδιού προς τα μαλλιά).
Και σαν υπόθεση- κεντρικό θέμα είναι πρωτότυπο. Μέχρι πού θα θέλαμε να επιτρέψουμε στην τεχνολογία να επηρεάζει τη ζωή μας; Τι θα γινόταν αν μέναμε σε ένα σπίτι όπου όλα θα λειτουργούσαν μέσω αυτοματισμών; (σε άλλη χώρα, στην Ελλάδα ξέρουμε πολύ καλα: το πιο πιθανόν είναι με κάθε πτώση ή αύξηση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος να μπλοκάρανε τα πάντα και να μην μπορούσε ούτε καν να μπεις στο σπίτι σου). Θα έμενες ποτέ σε ένα σπίτι όπου τα πάντα θα ελέγχονταν από κάποιον τρίτο; Και δεν θα είχες το δικαίωμα της προσωπικής ιδιοκτησίας- με ελάχιστες εξαιρέσεις; Ωραία η βασική ιδέα, ωραία και η πρόκληση που έθεσε στον εαυτό του ο συγγραφέας, ωραία και η ανάπτυξη του θέματος. Μπράβο του.
Όμως οι τελευταίες σελίδες δεν μου άρεσαν. Ένιωσα σαν να με δούλευε ο συγγραφέας καθ' όλη τη διάρκεια του βιβλίου, να μου παρουσίαζε μόνο μια πλευρά του χαρακτήρα πολλών εκ των πρωταγωνιστών του, να μου απέκρυπτε βασικά στοιχεία.
Τέλος πάντων,  όταν όλο το βιβλίο είναι καλό και μόνο το τέλος είναι..... ας το πω ανεπαρκές... το συστήνω. Είναι καλογραμμένο και διαβάζεται εύκολα.

Βαθμολογία: 7/10 (ναι, τόσο πολύ με ενόχλησε το τέλος). 

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Παρακαλώ, κάνε μια λίστα με οτιδήποτε θεωρείς βασικό στη ζωή σου.
Το ζητούμενο της αγγελίας φαίνεται παράξενο, ίσως και αδιάκριτο• και για τις δύο γυναίκες που θα απαντήσουν οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

ΕΜΑ

Προσπαθώντας να ξεπεράσει μια τραυματική διάρρηξη, η Έμα μετακομίζει στο διαμέρισμα στον Αριθμό Ένα της Οδού Φόλγκεϊτ, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό μοντέρνο αριστούργημα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κανόνες. Ο αινιγματικός αρχιτέκτονας που το σχεδίασε έχει τον απόλυτο έλεγχο: δεν επιτρέπονται βιβλία, διακοσμητικά μαξιλάρια, φωτογραφίες ή οποιοδήποτε προσωπικό αντικείμενο. Ο χώρος έχει στόχο να μεταμορφώσει τον ένοικο – και όντως το κάνει.

ΤΖΕΪΝ

Έπειτα από μια προσωπική τραγωδία, η Τζέιν χρειάζεται μια νέα αρχή. Όταν βρίσκει το διαμέρισμα στον Αριθμό Ένα της Οδού Φόλγκεϊτ, το ερωτεύεται ακαριαία – όπως και τον σαγηνευτικό δημιουργό του. Αφού μετακομίζει, η Τζέιν σύντομα μαθαίνει για τον πρόωρο χαμό της προηγούμενης ενοίκου, μιας κοπέλας παρόμοιας ηλικίας και εμφάνισης με την ίδια. Καθώς προσπαθεί να βρει την αλήθεια, άθελά της ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια και βιώνει τις ίδιες εμπειρίες με το προηγούμενο κορίτσι.


Στα χνάρια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ, ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ για τη ζωή δύο γυναικών μέσα από ένα καλειδοσκόπιο διπροσωπίας, εξαπάτησης και θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου