23/10/17

Αν σε πιάσω καίγεσαι, του M. J. Arlidge



Ιδού, ένα πεντάλεπτο απόλυτης αμηχανίας όταν έρχομαι φορτσάτη να γράψω την άποψή μου για το χειρότερο βιβλίο από τα τέσσερα που έχω διαβάσει με την Έλεν Γκρέις και πέφτω στο goodreads πάνω σε κριτικές που το εκθειάζουν. Αφού τσεκάρω ότι δεν κοιτάω κατά λάθος άλλο τίτλο κάθομαι και επιβεβαιώνω βάση του περιεχομένου κάποιων από τις κριτικές ότι όντως μιλάμε για το ίδιο βιβλίο. Και μένω για άλλη μια φορά έκπληκτη να διαπιστώνω ότι τελικά, τα γούστα όντως διαφέρουν. 
Μου φάνηκε άνευρο, χωρίς καθόλου ένταση και αγωνία. Μια περιέργεια για το ποιός είναι ο πυρομανής την είχα είναι η αλήθεια, αλλά δεν με απορρόφησε η πλοκή σε κανένα σημείο. Το εκτίμησα πιο πολύ σαν βιβλίο κοινωνικού περιεχομένου, επειδή έχει να περάσει πολύ σημαντικό μήνυμα σχετικά με τον τρόπο που αισθάνονται τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες αδιάφορες και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα και τις πράξεις τους. Επίσης μπορώ να το εκτιμήσω και για το μήνυμα που περνάει σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει το μπούλινγκ στα σχολεία και την ανάγκη για αποδοχή και αγάπη από το περιβάλλον (οικογενειακό και φιλικό).
Όμως, τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν συμβάλλει στο να θεωρηθεί ένα μυθιστόρημα ως Αστυνομικό, πόσο μάλλον ως καλό αστυνομικό. Μυστήριο υπήρχε, δεν είχα μαντέψει τον υπαίτιο των πυρκαγιών και μπράβο του που το σκέφτηκε. Και η αιτιολόγηση είναι εντάξει, με κάλυψε, δεν μπορώ να πω. Υπήρχαν και κάποιες σκηνές όπου οι περιγραφές της φωτιάς και των θυμάτων της ήταν αρκετά έντονες. Όμως σε όλη τη διάρκεια της πλοκής δεν αγχώθηκα, δεν "καρδιοχτύπησα", ούτε και φοβήθηκα ότι κάποιος από τους πρωταγωνιστές θα πάθει κάτι. Τους έβλεπα να μιλάνε μεταξύ τους, να παρακολουθούν άτομα, να ανακρίνουν υπόπτους και βαριόμουν. Δεν ξέρω γιατί, είχα και πολύ δουλειά τις μέρες που το διάβαζα και μου πήρε πάνω από βδομάδα να το τελειώσω, ίσως φταίει και αυτό που δε μου άρεσε τόσο. 
Τέλος πάντων, δεν είναι και κακό το βιβλίο, απλά συγκριτικά με τα τρία πρώτα της σειράς το βρήκα υποδεέστερο. 


Βαθμολογία: 6/10 

(Το προηγούμενο βιβλίο: Το σπίτι με τις κούκλες )

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

ΤΡΕΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΜΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΝΥΧΤΑ.

Και δεν πρόκειται απλώς για μια τραγική σύμπτωση.
Για την επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις αυτές οι πυρκαγιές σηματοδοτούν την εμφάνιση ενός σατανικού δράστη που όμοιό του δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στη ζωή της.
Δεν πρόκειται για έναν πυρομανή που αναζητά αρρωστημένες συγκινήσεις, αλλά για κάτι πολύ πιο ανατριχιαστικό:
για μια σειρά προσεκτικά εκτελεσμένων δολοφονιών.
Γιατί, όμως, έγιναν στόχος τα συγκεκριμένα θύματα;
Ποιο είναι το κίνητρο του δολοφόνου;
Και ποιος θα είναι ο επόμενος στη σειρά;
Η πόλη όλη μυρίζει μπαρούτι. Ο φόβος, ο τρόμος και η καχυποψία έχουν απλωθεί παντού. Κι αρκεί μια σπίθα μόνο για να καταστρέψει τα πάντα…

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η σειρά που ξεκίνησε με το best seller "Α Μπε Μπα Μπλομ", το νέο σκοτεινό και ανατριχιαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με την επιθεωρήτρια Έλεν Γκρεις να έρχεται αντιμέτωπη με έναν θανάσιμο πύρινο κλοιό, θα σας καθηλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου