13/12/16

Endgame- το κάλεσμα, των Φρέι και Τζόνσον- Σέλτον


Είχα διαβάσει αμφιλεγόμενες κριτικές,όμως σε εμένα άρεσε. Έχει κάποια σημεία που μπορούν να σου σπάσουν τα νεύρα (όπως ο τρόπος που περιγράφει τα τικ ενός από τους παίχτες), αλλά σε γενικές γραμμές είναι καλό. 
Θετικά
Είναι ωραίο σαν ιδέα. Δώδεκα αρχαίοι πολιτισμοί που επιβιώνουν στους αιώνες, ένα μέλος από τον κάθε πολιτισμό διδάσκεται και μεγαλώνει ώστε να αποτελεί μια πολεμική μηχανή (από μόνο του). Όταν "Αυτοί" αποφασίσουν, και τα δώδεκα αυτά άτομα θα κληθούν να πάρουν μέρος σε μια μάχη με έναν μόνο νικητή, με έπαθλο την επιβίωση της φυλής του. Όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι θα καταστραφούν. 
Επίσης έχει ωραίο λόγο και στρωτή γραφή σε γενικές γραμμές. Και μου άρεσε που εκτυλίσσεται σε όλη τη γη και όχι σε ένα μόνο μέρος. 
Αρνητικά:
Διηγείται την ιστορία μέσω δώδεκα διαφορετικών ατόμων. Συγγνώμη, λάθος. Έχουμε και τους παρατρεχάμενους κάποιων εκ των πρωταγωνιστών, οπότε ο αριθμός ανεβαίνει. Και εγώ έχω πρόβλημα: δεν μπορώ να θυμηθώ πολλά ονόματα, χάνω τη μπάλα. Και έχω και χειρότερο: εκτός από το όνομα του κάθε παίχτη τον αναφέρει πολύ συχνά και με το όνομά της φυλής του, συνεπώς τα ονόματα που πρέπει να θυμάμαι ανεβαίνουν αυτόματα στα εικοσιτέσσερα (24 !!! ) χωρίς να μετρήσω τους παρατρεχάμενους. Οκ, παραδίνομαι, έγραψα σημειώσεις σε ένα χαρτί και το χρησιμοποίησα για σελιδοδείκτη. 
Επίσης σε κάποια σημεία που περιέγραφε μάχες ήταν υπερβολικός, ειδικά ως προς τις ικανότητες των παιχτών. Και βρίσκω υπερβολική τη διαβάθμιση των ηλικιών των παιχτών. Αλλά τέλος πάντων.
Σε γενικές γραμμές ήταν καλό, αρκετά καλό ώστε να θελήσω να διαβάσω και τον δεύτερο τόμο ειδικά αν σκεφτείς ότι βρίσκω υπερβολικά τα δυστοπικά μυθιστορήματα. 

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου